DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ

Poproś o wycenę
1000+ Ponad 1000 z powodzeniem
zrealizowanych
projektów
15+ Jesteśmy z Wami
już 15 lat!

Odporne na ścieranie epoksydowe posadzki wylewane zapewniające wysoki poziom higieny.

industrial_05.jpg

Idealnie sprawdzają się jako nawierzchnie w zakładach branży spożywczej.

Materiał jest obojętny w przypadku kontaktu z wodą, krwią, detergentami, olejami, środkami czyszczącymi, alkoholem. Nawierzchnia dobrze znosi obciążenia, związane z pracą urządzeń, systemów magazynowych, ruchem wózków widłowych.

Posadzki na bazie żywicy epoksydowej nadają się do takich obiekótw, jak: przetwórnie mięsne, fabryki konserw, mleczarnie i zakłady produkujące sery i tłuszcze, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady produkujące wyroby cukiernicze, młyny, magazyny artykułów spożywczych.

W związku z tym, że bazą do takich posadzek są żywice epoksydowe, charakteryzują się one wyjątkowo niskim stopieniem powstawania iskier. Dlatego wykonuje się je w strefach roboczych w winiarniach, browarach i gorzelniach

Nawet jeżeli podczas produkcji powstaje duże stężenie oparów, nie ma ryzyka pożaru

Na co zwrócić uwagę przy zamawianiu posadzki dla zakładu branży spożywczej

Posadzki w zakładach branży spożywczej muszą spełniać szereg wymagań:

  • Odporność na wibracje. W zakładach sektora spożywczego powszechnie są wykorzystywane sortowniki, separatory, wirówki. Wszystkie te urządzenia wytwarzają znaczne wibracje. Ważne jest, aby posadzka pod wpływem ich oddziaływania nie ulegała szybkiej deformacji i wypaczaniu.
  • Łatwość w czyszczeniu i dezynfekcji. Ważne jest, aby można było zastosować czyszczenie parą pod ciśnieniem, czyszczenie na mokro i na sucho. Jednocześnie pożądana jest plamoodporność posadzki. Na przykład w ubojniach nie powinny zostawać uporczywe plamy z tłuszczu i krwi zwierząt na podłodze, natomiast w zakładach przetwórstwa owocowego - plamy po jagodach i owocach.
  • Wytrzymałość na punktowe obciążenia mechaniczne. W tym również odporność na uderzenia spadających części tusz zwierzęcych, metalowych narzędzi.
  • Odporność na obciążenia dynamiczne, których nie można uniknąć podczas przemieszczania pojemników i opakowań.
  • Nietoksyczność. Mikrocząsteczki materiału nie powinny powodować niebezpieczeństwa dla ścieków. Antypoślizgowość. Według statystyk przyczyną 20% urazów w zakładach branży spożywczej są śliskie podłogi. Wodoszczelność.
  • W przeszłości w zakładach przetwórczych i produkcyjnych montowano tradycyjne posadzki betonowe i cementowe. Nie mogły one zapewnić wodoszczelności

W praktyce lepszym rozwiązaniem okazały się posadzki na bazie polimerowo-cementowej. Najbardziej niezawodne są wielowarstwowe wylewane posadzki epoksydowe. Niezbędny jest również beton podczas ich wykonania. Jednak ten materiał jest używany wyłącznie jako podłoże. Na podłoże wylewanych jest jeszcze kilka warstw: warstwa gruntu, bazowa oraz wierzchnia użytkowa. Wszystkie te warstwy zawierają w swoim składzie żywice epoksydowe.

Chcesz zamówić posadzki do zadładu branży spożywczej, które w pełni spełniają te surowe kryteria? Wybierz systemy posadzkowe HAUPTMANN. Na stanie są dostępne powłoki o różnej grubości.



Możesz zamówić produkt w dowolnej potrzebnej ilości, wybierając żądany kolor z naszej oferty.

industrial_06.jpg

Jak wybrać posadzki do fabryk i zakładów branży spożywczej.

Najtańszą posadzką stworzoną z myslą o sektorze spożywczym jest powłoka cieńkowarstwowa 0,4-0,8 mm. Jednak takie posadzki mają raczej wąski zakres zastosowania. Nadają się tylko do pomieszczeń o średnim natężeniu ruchu i umiarkowanym obciążeniu.

Przy wyborze grubości powłoki (2mm, 3mm, 4mm) należy uwzględnić następujące czynniki:

  • 1. Jak duże będzie natężenie przemieszczania się urządzeń małogabarytowych w danej strefie.
  • 2. Jaki sprzęt jest używany w zakładzie, czy powoduje on wibracje, czy wytwarza parę?
  • 3. Jakie środki są używane do dezynfekcji.
  • 4. Jakie agresywne substancje są używane przy procesach produkcyjnych (kwasy, zasady).

Im bardziej agresywne środowisko, im aktywniej wykorzystywane pomieszczenie, tym wyższe powinny być wymagania co do grubości posadzki.

W zakładach branży spożywczej najczęściej stosowane są powłoki o grubości 1,5 - 3,5 mm. Aby jakość powłoki była satysfakcjonująca oraz aby posadzka zachowała swoją wytrzymałość przez długi czas, proces wykonywania posadzki należy przeprowadzić niezwykle dokładnie. Do przygotowania podłoża specjaliści stosują metodę szlifowania tarczą diamentową lub śrutowania. Wszelkie odpryski przed nałożeniem warstw posadzki powinny być dokładnie wypełnione.

Najbardziej ekstremalne warunki panują w halach produkcyjnych i w związku z tym stawiane są tam najwyższe wymagania.

Mogą to być hale produkcyjne w zakładach przetwórstwa mięsnego, zakładach produkujących majonez, piwa, kwas chlebowy, lemoniady.

Zakłady przetwórstwa mięsnego wymagają szczególnego uwzględnienia obciążeń udarowych. W przypadku zakładów produkujących majonez szczególnie istotna jest neutralność chemiczna materiału. Firmy zajmujące się produkcją napojów potrzebują podłóg o wysokich wymaganiach dotyczących wytrzymałości na ściskanie, zginanie, zmiany temperatury i ciśnienia.

Zakup produktów HAUPTMANN to możliwość wykonania posadzki w pełni odpowiadającej normom sanitarnym i zapewniającej długą żywotność nawierzchni. Jest w czym wybierać dla zakładów branży spożywczej.

Zamów posadzkę Hauptmann

Zostaw swoje dane kontaktowe, a my odpowiemy na wszystkie Twoje pytania w ciągu 12 godzin

Imię i Nazwisko:
Telefon: